marți, 3 noiembrie 2009

Secretele Comunicării - Nancy L. Van Pelt

Salutare,
Am citit cartea Secretele Comunicării - Nancy L. Van Pelt si am decis sa fac un rezumat a sugestiilor care mi s-au parut mai importante, deoarece sunt foarte multe care va pot schimba viata peste noapte, in functie de relatia pe care o aveti in cuplu.

Voi fi subiectiv si le voi selecta doar pe cele care mi se potrivesc relatiei mele. Pe care mi le mai amintesc si care mi s-au parut foarte bune.


  • Creierul barbatului este diferit fizic de cel al femei, motiv pentru care cele doua sexe au comportamente, activitati si reactii diferite.Barbatul foloseste foarte mult emisfera stanga a creierului, respectiv logica, gandirea analitica, pe cand femeia foloseste mai mult emisfera dreapta, evidențiată de sentimente, emoții, afecțiune.
  • Femeia are nevoie de afecțiune, de a fi ascultată și se bazează pe subiectele legate de relațiile dintre oameni, întâmplări recente și deobicei lucruri lipsite de importanță în opinia bărbaților. Aceste aspecte duc la cresterea intimitatății dintre voi și nu mă refer doar la cea trupească.
  • Intimitatea este cea mai de preț variabilă într-o relație, astfel dacă nu am avea nici un secret unul față de celălalt și am relata tot ce ne deranjează, iar ascultătorul ar avea o reacție de înțelegere, pozitivă, relația ar tinde spre perfecțiune.
  • Daca suntem într-un conflict și spiritele au început sa se încingă, noi ne activăm sistemul defensiv și cautăm contra argumente, pentru a ne face învingători în această bătălie. Este o abordare greșită, deoarece prin acest comportament nu vom face altceva decât să provocăm și flacăra aprinsă. Trebuie sa răspundem cu calm, folosind pronumele de persoana I ex: ”Mă simt amenințat când ridici tonul vocii și deși eu nu cred că am greșit, s-ar putea să ai dreptate și împreuna vom reuși să rezolvăm problema, daca vom aborda o discuție calmă, într-un mediu propice.”
  • Evitați așadar, pronumele de persoana a doua ”tu” prin care poți sa provoci foarte ușor pe cineva: ”Tu ești cea care a uitat să pui mâncarea”, puteți reformula folosind o abordare neacuzatoare:”Mă simt mâhnit, din cauză că s-ar putea sa nu ne ajungă mâncarea.
Sunt foarte multe astfel de sfaturi pe care imi este foarte greu sa le relatez, deoarece o abordare succintă nu ar acoperi subiectul în profunzime și poate crea confuzie.
Concluzie: cititi cartea si incercati sfaturile de acolo in viata de zi cu zi. Intr-un cuplu va poate salva relatia, sau va poate face sa ajungeti pe niste culmi pe care nu ati stiut niciodata ca se poate ajunge.

Opinia autoarei: "Intre copertele acestei carti se gasesc cateva dintre cele mai eficiente tehnici si strategii legate de comunicare, prezentate intr-o forma usor de citit si simplu de aplicat. Veti mai intalni aici un sir nesfarsit de posibilitati, pentru acei oameni care au abandonat, poate, speranta ca vor reusi vreodata sa se inteleaga cu partenerul de viata. Cartea aceasta se doreste a fi o adevarata arma strategica in rezolvarea problemei numarul unu a casniciei: comunicarea.
Materialul utilizat provine din diferite domenii ale lingvisticii si psihologiei, precum si din comert si management, dar este aplicat la comunicarea dintre partenerii de viata. Cercetarile facute in domeniul stiintelor sociale si comportamentale au scos la iveala numeroase lucruri uimitoare, legate de relatiile interumane. Acum putem intelege de ce o persoana raspunde, in timp ce o alta se impotriveste, cum sa intampinam eficient impotrivirea la schimbare si cum sa comunicam, astfel incat ceilalti sa inteleaga ceea ce spunem."

Niciun comentariu: